Fossil- og Molermuseet

Fortiden i det lokale moler | Fra hav til moler

Fossil- og Molermuseet blev oprettet i 1988 som en afdeling af Museum Mors. På Fossil- og Molermuseet finder man en fantastisk samling af fossiler på internationalt niveau. Størstedelen af fossilerne er fundet i moleret på Mors. Fossil- og Molermuseet og dets samling blev i sin tid baseret på ildsjælen Bent Søes omfattende viden og samling af fossiler. En viden og samling, der på baggrund af entusiastiske fossilsamlere og museets egen indsats, hele tiden udvikler sig. Bare i 2012 er der kommet tre nye erklærede danekræ til samt en lang række andre vigtige fund.

Museet har et højt aktivitetsniveau med mange rundvisninger og arrangementer. Her kan gæsterne selv få lov at studere de fine fossiler, selv prøve at gå på fossiljagt, ligesom der i området er anlagt naturstier, der giver adgang til de smukke klinter med de mange lag af aske og ler krydret med udsigten over Limfjorden og fastlandet.

Molerets historie

Man tager en lille hakke og flækker en sten på tværs. Indeni åbenbarer der sig konturerne af en fugl, en fisk eller måske en skildpadde, som levede og døde på dette sted for hele 55 mio. år siden. Det er et tidspand, som er svært fatteligt, men nede i moleret finder vi vidnerne fra den tid, hvor Danmark var et subtropisk landområde med vulkaner og dyrearter, vi ikke kender til i dag. Derfor er det også en helt unik følelse at gå på fossiljagt, og når det samtidig foregår i noget af landets smukkeste natur, så får man en oplevelse uden sidestykke.

Moleret er en helt særlig art ler, som blev til på det sted, der i dag er den nordlige del af Mors for omkring 55 mio. siden. Dengang dækkede havet området, og på bunden dannedes moleret som en blanding af fint ler og mikroskopiske diatomèer, som levede, døde og sank til bunds i Molerhavet. Moleret fik i løbet af 3 mio. år en tykkelse på 60 meter, hvilket ikke findes lige noget sted i verden. Samtidig er moleret brudt 200 steder af askelag, som vidner om så mange større og mindre vulkanudbrud i løbet i de 1,5 mio. år, processen stod på. Lagene fremstår i dag smukt og tydeligt i svungne former skabt af isen for ”kun” ca. 20.000 år siden.

Det er i disse lag af moler, at man finder forsteningerne af de fisk, fugle og insekter, som levede i og omkring molerhavet. Sågar store træstammer er sunket til bunds her og har lejret sig i leret i millioner af år. Lige indtil en spændt fossiljæger støder hakken i leret i forhåbning om at gøre endnu et unikt fund.

Fossil- og Molermuseet

Skarrehagevej 8