Museerne

Aktuelle særudstillinger

14. december 1916 – Særudstilling om Mors og salget af Dansk-Vestindien

Den 31. marts 1917 gik det amerikanske flag til tops over De Dansk-Vestindiske Øer, der i mere end 200 år havde været en del af det danske kongerige. Øgruppen i Det Caribiske Hav var sammenlagt på størrelse med Mors og havde været en kilde til såvel velstand, men i høj grad også til uro og udgifter for kolonimagten Danmark. Øerne blev afhændet efter en folkeafstemning, der havde fundet sted den 14. december 1916.

I museets særudstilling i Riddersalen på Dueholm Kloster fortælles om afstemningen, som den tog sig ud på Mors. Hvordan foregik debatten, hvad blev resultatet på øen, og hvorfor stemte morsingboerne, som de gjorde? Samtidig beskriver udstillingen, hvilket forhold, der var mellem Mors og De Dansk-Vestindiske Øer. Der vises genstande og berettes historier fra og om nogle af de morsingboer, der i den ene eller den anden egenskab tilbragte en del af deres liv på øerne.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Folketingets pulje til markering af salget af de vestindiske øer.