Museerne

Aktuelle særudstillinger

14. december 1916 – Særudstilling om Mors og salget af Dansk-Vestindien

Den 31. marts 1917 gik det amerikanske flag til tops over De Dansk-Vestindiske Øer, der i mere end 200 år havde været en del af det danske kongerige. Øgruppen i Det Caribiske Hav var sammenlagt på størrelse med Mors og havde været en kilde til såvel velstand, men i høj grad også til uro og udgifter for kolonimagten Danmark. Øerne blev afhændet efter en folkeafstemning, der havde fundet sted den 14. december 1916.

I museets særudstilling i Riddersalen på Dueholm Kloster fortælles om afstemningen, som den tog sig ud på Mors. Hvordan foregik debatten, hvad blev resultatet på øen, og hvorfor stemte morsingboerne, som de gjorde? Samtidig beskriver udstillingen, hvilket forhold, der var mellem Mors og De Dansk-Vestindiske Øer. Der vises genstande og berettes historier fra og om nogle af de morsingboer, der i den ene eller den anden egenskab tilbragte en del af deres liv på øerne.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Folketingets pulje til markering af salget af de vestindiske øer.

Udvandrerne

Særudstilling på Dueholm Kloster.

En halv togvogn, en bjælkehytte, en amerikansk veranda, en kahyt med koøjer og et skibsdæk med ræling. Det er blot nogle af de mange ting, der er blevet bygget til den nye store særudstilling ”Udvandrerne”, der kan ses på Museum Mors fra den 19. marts.

”Udvandrerne” fortæller historien om det store antal mennesker, som mellem 1860 og 1930 emigrerede fra Mors og resten af Danmark for at skabe en bedre tilværelse for dem selv i Amerika. Den tager de besøgende med på en rejse, der begynder i hjemstavnen og efter et besøg hos udvandreragenten fortsætter på skibet over Atlanterhavet til det "forjættede land". Den fortæller historien om, hvad der ventede, når morsingboerne nåede østkysten af USA, trætte, men fulde af håb. Den beskriver ankomsten til Ellis Island, turen videre ud i det store ukendte land, og beretter om det liv, udvandrerne skabte for sig selv i Amerika, deres kontakt med familie og venner på Mors, og den måde, de holdt deres danske kultur i hævd, og hvordan de i sidste ende blev amerikanerne.

Særudstillingen ”Udvandrerne” er blevet realiseret med økonomisk støtte fra A.P. MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMAAL og kan ses helt frem til den 22. oktober 2017.