Fossil- og Molermuseet

Særudstilling 

Kælderen på Kongevejen

Ny udstilling på Fossil- og Molermuseet fra 11. april 2022

Midt i den store nedlukning, i januar 2021, kontaktede Ketty Søe Mikkelsen, enke efter Bent Søe Mikkelsen, Fossil- og Molermuseet. Hun fortalte, at hun havde solgt parrets hus på Kongevejen i Sejerslev, og at hun ville flytte til Nykøbing. Ketty og Bent havde i en årrække begge været ansat på det, der dengang hed Molermuseet og, som de fleste ved, var det deres store privatsamling af fossiler fra moleret på Mors, der i 1988 blev til grundstammen i udstillingen på museet.

Da Bent stoppede med at arbejde på museet, fortsatte han naturligvis med at samle og finde sten og fossiler, og Ketty tilbød nu i forbindelse med flytningen museet alle de sten, der var i kælderen i huset på Kongevejen, hvis vi lovede at hente det hele. Det ville museet naturligvis gerne, men det var en stor overraskelse, at mængden var så enorm. Der var flere tusinde sten med fossiler i papkasser og gamle slik plastbøtter fra købmanden i Sejerslev. Det var en skøn blanding af især cementsten fra moleret med mange insekter, fisk samt fiskerester, forstenet træ og krystaller. Der var også nogle bøtter med udenlandske fossiler, som Bent havde samlet på ture med Vestjysk stenklub til England, Frankrig og Sverige. Derudover var der også udenlandske fossiler og mineraler som var købt på stenmesserne i Ry og Hamborg.

I nogle kasser var der også oldsager, som Bent samlede, inden han begyndte at samle fossiler. Det var fine kærneøkser og flinteflækker fundet omkring Sejerslev og Hesselbjerg på Nordmors. Bent startede med at samle forstenede søpindsvin, og han holdt aldrig op med at tage søpindsvin m.m. med hjem, når han var på strandtur, og der var naturligvis også masser af disse.

I 2022 danner Bents samling grundlaget for årets særudstilling på Fossil- og Molermuseet. Den præsenterer nogle få udvalgte blandt de mange genstande, der blev hentet i kælderen på Kongevejen.

Udstillingen kan ses fra 11. april til den 26.november.