Kommende særudstillinger

Nye særudstillinger 2022

Kælderen på Kongevejen

Ny særudstilling på Fossil- og Molermuseet.

Midt i den store nedlukning, i januar 2021, kontaktede Ketty Søe Mikkelsen, enke efter Bent Søe Mikkelsen, Fossil- og Molermuseet. Hun fortalte, at hun havde solgt parrets hus på Kongevejen i Sejerslev, og at hun ville flytte til Nykøbing. Ketty og Bent havde i en årrække begge været ansat på det, der dengang hed Molermuseet og, som de fleste ved, var det deres store privatsamling af fossiler fra moleret på Mors, der i 1988 blev til grundstammen i udstillingen på museet.

Da Bent stoppede med at arbejde på museet, fortsatte han naturligvis med at samle og finde sten og fossiler, og Ketty tilbød nu i forbindelse med flytningen museet alle de sten, der var i kælderen i huset på Kongevejen, hvis vi lovede at hente det hele. Det ville museet naturligvis gerne, men det var en stor overraskelse, at mængden var så enorm. Der var flere tusinde sten med fossiler i papkasser og gamle slik plastbøtter fra købmanden i Sejerslev. Det var en skøn blanding af især cementsten fra moleret med mange insekter, fisk samt fiskerester, forstenet træ og krystaller. Der var også nogle bøtter med udenlandske fossiler, som Bent havde samlet på ture med Vestjysk stenklub til England, Frankrig og Sverige. Derudover var der også udenlandske fossiler og mineraler som var købt på stenmesserne i Ry og Hamborg.

I nogle kasser var der også oldsager, som Bent samlede, inden han begyndte at samle fossiler. Det var fine kærneøkser og flinteflækker fundet omkring Sejerslev og Hesselbjerg på Nordmors. Bent startede med at samle forstenede søpindsvin, og han holdt aldrig op med at tage søpindsvin m.m. med hjem, når han var på strandtur, og der var naturligvis også masser af disse.

I 2022 danner Bents samling grundlaget for årets særudstilling på Fossil- og Molermuseet. Den præsenterer nogle få udvalgte blandt de mange genstande, der blev hentet i kælderen på Kongevejen.

Udstillingen kan ses fra 11. april til den 26.november.

 

Millionæren fra Mors - historien om M.C. Holm

Ny særudstilling på Dueholm Kloster.

Millionæren fra Mors – ny særudstilling på Dueholm Kloster

M.C. Holmsskolen, M.C. Holms Stiftelse og M.C. Holmsgade. Skibsreder og værftsejer Mads Christian Holm har i den grad sat sit præg på Nykøbing. Men hvem var han? Og hvad er egentlig op og ned i fortællingen om ”den heldige Holm”, som han efter sigende blev kaldt på Børsen i København. Det har vi besluttet os for at kaste lys over i 2022, hvor den biografiske særudstilling ”Millionæren fra Mors” åbner på det gamle kornloft på Dueholm Kloster, der dermed debuterer som museets ”ekstra” særudstillingslokale.

I udstillingen går vi i dybden med den fascinerende fortælling om den fattige dreng fra Fiskerkvarteret i Nykøbing, der blev udlært skibsbygger, rejste til Californien og vendte hjem som en holden mand, der kastede sig ud i flere succesfulde forretningseventyr i København og Helsingør. Det er fortællingen om visioner, store planer, forliste kærlighedsforhold, et hav af skeletter i skabet, børn uden for ægteskabet og en aldrig svigtende kærlighed til den hjemstavn, han var rundet af på Mors.

Mads Christian Holm, der levede fra 1827 til 1892 var både i sin samtid og i eftertiden lidt af et mysterium. Det er en mand, der var omgivet af myter og om hvem, man vidste meget lidt. Med udgangspunkt i de – meget få - eksisterende beskrivelser af ham samt i hidtil uset kildemateriale forsøger udstillingen at give det hidtil mest omfangsrige og korrekte billede af mysteriet og myten M.C. Holm. Vi kradser også undervejs i den pæne overflade og fortæller om Holms skyggesider, der ikke altid harmonerer med det glansbillede, som hidtil har været tegnet af ham.

Udstillingen om M.C. Holm åbner den 29. juni på Dueholm Kloster.

 

 

 

Bent Søe Mikkelsen (th) sammen med Poul Thomsen fra DR.

Mads Christian Holm.