Bolden ruller - åbner den 21. maj

27. april 2021

SÆRUDSTILLINGEN ”BOLDEN RULLER – FODBOLDENS HISTORIE PÅ MORS” ÅBNER DEN 21. MAJ!

Den 21. maj 1918 cyklede 11 fodboldspillere fra Nykøbing Gymnastik- og Idrætsforening til Farsø. Holdet var inviteret af Farsø Idrætsforening, der ville udfordre dem til fodboldkamp.
Nykøbingenserne blev godt modtaget og indkvarteret hos private borgere, inden de blev budt på en stor frokost efterfulgt af en lille lur oven på den lange tur. Klokken 15 var der fælles chokoladebord med modstanderne fra Farsø, og en time senere gik spillerne på banen for at spille kampen, der hele vejen igennem blev akkompagneret af et otte mand stort musikorkester.
Farsø var et hårdt spillende hold, der endte med at vinde 4-2 over de trætte og utvivlsomt stopmætte spillere fra Mors. Da revanchekampen blev spillet næste dag, var morsingboerne anderledes veludhvilede og havde desuden garderet sig med primitive benskinner for at modstå knoldesparkerne fra Himmerland. Denne gang vandt holdet fra Nykøbing med 3-0. Efter endnu et veldækket chokoladebord vendte de snuden hjemad, og med cykel og Hvalpsundfærge nåede de sent om aftenen Mors.

Præcis 103 år efter de fodboldspillene nykøbingenseres pinsetur til Farsø åbner Museum Mors årets store særudstilling om fodboldspillets historie på Mors. Lige op til pinsedagene slår Dueholm Kloster dørene op for en nostalgisk, sjov, let og informativ udstilling om verdens mest populære sport, som den er blevet spillet og oplevet på Mors gennem tiden.
”Bolden ruller – fodboldens historie på Mors” er propfyldt med genstande, fotos, fortællinger og anekdoter fra øens fjerneste fodboldfortid og helt frem til i dag. Selvom udstillingen har et stærkt lokalt præg, er historien om fodboldens udvikling på Mors naturligvis noget, som mange andre lokalsamfund vil kunne spejle sig i. Man behøver med andre ord ikke at have spillet 45 år i FREM 71 fra Tødsø eller have haft fast plads til kampene i ”Heksekedlen” i Bjergby i 1970’erne for at få noget med sig fra særudstillingen.

”Bolden ruller – fodboldens historie på Mors” kan besøges fra den 21. maj klokken 11 og frem til udgangen af 2022. Husk at en billet til Dueholm Kloster og særudstillingen giver adgang til alle museets afdelinger.