Julemarkedet på Skarregaard - lige om hjørnet

30. september 2019

Det store, årlige julemarked på Skarregaard har siden 2012 været en fast, velbesøgt og elsket tradition på Mors, og på ottende år byder det smukke landbrugsmuseum igen indenfor til to dage med masser af gode oplevelser i julens tegn.

Årets julemarked afholdes lørdag den 9. og søndag den 10. november. Begge dage fra 10-16 vil gårdens stuehus, stalde, lader, gårdsplads og bålhus være fyldt med aktiviteter for hele familien, dejlige smagsprøver, lækkert julebag, underholdning og masser af spændende boder.

Allerede når man som besøgende træder ind i museumsbutikken bydes der på en dejlig smagsprøve på æblegløgg, inden man bevæger sig ind på den gamle gård. På gårdspladsen tages man imod af de dygtige smede, der viser deres håndværk frem, og under kyndig vejledning er børnene naturligvis meget velkomne til at give et nap med og fremstille en lille adventsgave til deres forældre eller venner. Efter hårdt arbejde ved smedens esse, kan de unge smedelærlinge, ligeledes på gårdspladsen, hygge sig med en ristet skumfidus eller to, og efterfølgende lave små nisser i birketræ, eller hvad med at få en hyggelig trækketur til hest rundt på gården?

Indenfor i laden og staldene er der mulighed for at lave sit eget reb sammen med de frivillige rebslagere. Også her kan børnene være med. Det er ligeledes i de gamle længer, der omkranser gårdspladsen, at man kan gøre en god handel til julen i de mange, fine boder. Her kan både købes dekorationer, Skarregaardsnaps, julekager, kalendergaver og julegaver. Man kan ovenikøbet være heldig at vinde gode præmier i museets store tombola med gaver gavmildt doneret fra museets mange samarbejdspartnere og øens handelsliv. I år er der ekstra mange gevinster. Glem heller ikke at få årets frisktrykte eksemplar af det lokalhistoriske årsskrift, Jul på Mors, med hjem. Som noget helt nyt kan man i år købe lækkert hjemmelavet syltetøj, smagfulde syltede rødbeder og mange andre lækkerier, der alle sammen er fremstillet af frugt og grøntsager fra Skarregaards haver i løbet af efteråret. Det er museets dygtige frivilliggruppe på gården, der står bag det nye tiltag.

Gårdens smukke, gamle stuehus, hvor tiden er sat i stå omkring 1958, er naturligvis et kapitel for sig til julemarkedet. I husets grovkøkken bliver der tilberedt - og serveret smagsprøver på - velsmagende, klassisk risengrød til alle gæster og gårdens mange nisser. I dagligstuen hækles og kniples der på gammeldags manér, og i husets fine spisestue kan man samles omkring en af julens helt store traditioner, nemlig juleklip. Det er også her, at man kan overvære gammeldags bolsjekogning og selvfølgelig få lidt til den søde tand. Man må selvfølgelig heller ikke snyde sig selv for en tur omkring stuehusets køkken, hvor de berømte, hjemmelavede Skarregaardæbleskiver bliver til på det gamle støbejernskomfur fra øens lokale jernstøberi. Æbleskiverne kan købes flere steder rundt om på julemarkedet. I køkkenet er der også mulighed for at smage på frisklavet blodpølse, der er en af de populære delikatesser fra lokalområdet. Er man ikke blevet mæt af æbleskiver og smagsprøver, er der på årets julemarked ligeledes mulighed for at købe både pølser med brød og lækre flæskestegssandwich, ligesom der naturligvis er salg af både kaffe og sodavand.

Igen i år kan man varme sig ved et besøg i bålhuset ved Skarregaards store, flotte legeplads. Her vil der være pyntet op, gang i bålet og masser af julestemning. Det perfekte sted for forældrene at strække benene, mens børnene leger. Man må heller ikke gå glip af slagtningen og parteringen af julegrisen. Det sker henholdsvis og lørdag og søndag i området ved ”Det røde hus”. Begge dage er der desuden musikalske indslag. Lørdag optræder museets helt egen folkemusiker Jan Audun Rasmussen med sin festlige irske folkemusik, mens Nordmorskoret synger julen ind om søndagen. Begge eftermiddage er der desuden levende harmonikamusik forskellige steder på Skarregaard.

Adgang til julemarkedet koster kun 50 kr. Børn og unge under 18 og medlemmer af Museets Venner har selvfølgelig gratis adgang. Skarregaard finder man på adressen: Feggesundvej 53, 7900 Nykøbing Mors.