Julemarkedet på Skarregaard vender tilbage

25. oktober 2021

Meget er sket siden, det traditionsrige julemarked på Skarregaard blev afholdt i 2019. Sidste år satte coronarestriktionerne en effektiv stopper for julehyggen på gården, og i år blev det, i enighed med Morsø Kommune, der ejer gården, besluttet, at det ikke længere skal være Museum Mors, der driver stedet. Dermed bliver årets julemarked på Skarregaard både det første i to år, og samtidig det sidste som museet arrangerer.

Julemarkedet afholdes i år lørdag den 13. og søndag den 14. november. Begge dage fra 10-16 vil gårdens stuehus, stalde, lader og gårdsplads traditionen tro være fyldt med aktiviteter, dejlige smagsprøver, lækkert julebag, verdens bedste æbleskiver, underholdning og masser af spændende boder.

Når man som besøgende kommer ind på den fine gamle gårdsplads, vil man som noget af det første blive mødt af de dygtige smede, der viser deres håndværk frem. Under kyndig vejledning er børnene naturligvis meget velkomne til at give et nap med og fremstille en lille advents- eller julegave til deres forældre eller venner.” lyder det fra museumsdirektør Anders Have Espersen, der tilføjer, at de unge smedelærlinge, efter deres arbejde ved smedens esse, ved gårdspladsens bålfade kan nyde en ristet skumfidus eller to, og efterfølgende kan de så kaste sig ud i at lave små nisser i birketræ. Der er også mulighed for at få en hyggelig trækketur til hest rundt på og omkring gården.

Indenfor i laden og staldene kan man lave sit eget reb sammen med de frivillige rebslagere. Museumsdirektøren fortæller, at børnene også her nemt kan være med. Det er ligeledes i de gamle længer, der omkranser gårdspladsen, at man kan gøre en god handel til julen i de mange, fine boder. ”I boderne kan der både købes flotte dekorationer, Skarregaardsnaps, julekager, kalendergaver og julegaver. Man kan ovenikøbet være heldig at vinde gode præmier i museets store tombola med gaver gavmildt doneret fra museets mange samarbejdspartnere og øens handelsliv. I år er der ekstra mange gevinster.” lokker Anders Have Espersen, der samtidig minder om, at julemarkedet er årets første mulighed for at få et frisktrykt eksemplar af det lokalhistoriske årsskrift, Jul på Mors, med hjem.

Gårdens smukke, gamle stuehus, hvor tiden er sat i stå omkring 1958, er et kapitel for sig til julemarkedet. Her kan man blandt andet overvære gammeldags bolsjekogning og få lidt til den søde tand. Man må heller ikke snyde sig selv for en tur omkring stuehusets køkken, hvor de berømte, hjemmelavede Skarregaardæbleskiver bliver til på det gamle støbejernskomfur fra øens lokale jernstøberi. Æbleskiverne kan indtages i rigelige mængder på julemarkedet. I køkkenet er der også mulighed for at smage på frisklavet blodpølse, der er en af de populære delikatesser fra lokalområdet. Er man ikke blevet mæt af æbleskiver og smagsprøver, er der på årets julemarked ligeledes mulighed for at købe både pølser med brød og lækre flæskestegssandwich, ligesom der er salg af både kaffe, kage og sodavand.

Begge dage er der desuden musikalske indslag. Lørdag optræder folkemusikduoen Erslev Airport med sin festlige irske folkemusik, mens der søndag er levende harmonikamusik forskellige steder på Skarregaard.

Har man som børnefamilie brug for at trække sig lidt væk fra alt julestadsen for en stund er gårdens smukke legeplads med øens bedste udsigt klar til at tage imod. Her er der også gang i ilden i bålhytten, hvor naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen byder på et snobrød eller to.

Julemarkedet på Skarregaard bliver som de tidligere år til ved hjælp af et stort kontingent frivillige fra hele øen. ”De frivillige yder, som de gjort det gennem flere år, en kæmpe indsats for at skabe Nordvestjyllands hyggeligste julemarked. Det ville være helt utænkeligt, at vi kunne afholde sådan et arrangement uden deres hjælp. På museet er vi meget taknemmelige for deres hjælp både i år og de forrige år, hvor julemarkedet er blevet holdt.” lyder det fra museumsdirektør Anders Have Espersen.

Adgang til julemarkedet koster kun 50 kr. Børn og unge under 18 og medlemmer af Museets Venner har selvfølgelig gratis adgang. Skarregaard finder man på adressen: Feggesundvej 53, 7900 Nykøbing Mors.