Munkehaven - ny sommerferieaktivitet på Dueholm Kloster

22. juni 2020

Både børnefamilier og SFO’er på Mors kan glæde sig til sommerferiens store aktivitet på Dueholm Kloster. Alle hverdage fra uge 28 til og med uge 32 inviterer Museum Mors nemlig indenfor i den stemningsfulde ”Munkehave” ved det gamle kloster i Nykøbing.

Munkehaven er en social og hyggelig sommerferieaktivitet i den stemningsfulde have ved det smukke Johanniterkloster, Dueholm. Aktiviteten er målrettet skolernes fritidsordninger og børn i alderen 6-10 år og deres familier. Ved at gå i sporene på frøken Due Holm og gennemføre den sjove Klosterjagt på det gamle museum, modtager børnene et flot munkebrev og bliver derefter optaget blandt johanniterne. Klosterjagten begynder i museumsbutikken og tager børnene rundt i hele den gamle hovedbygning på klostret. Undervejs løser de meget enkle opgaver om museets genstande.

Med munkebrevet i hånden får de nyudnævnte munke adgang til den hemmelige munkehave. Her kan børnene og børnefamilierne være sammen med de andre munke og den altid tilstedeværende øverste munk, kaldet prioren, som holder øje med bålstederne, og ikke mindst sørger for, at de små munke har det rart.

I den skyggefulde have hænger munkene ud i enten det hyggelige munketelt eller ved havens bålsteder sammen med deres familie. I haven kan de fremstille deres eget økologiske middelalderlige fladbrød med honning, bage deres egne økologiske pandekager og nyde et glas munkesaft eller to. I munkehaven kan man desuden fremstille sin egen, helt enkle, munke- eller ridderdragt. Både brød og dragter må børnene selvfølgelig tage med, når de forlader munkeordenen igen.

I munkehaven kan man også blive klogere på livet som munk og på johanitterordenen, der drev hospitalskloster på Dueholm fra 1370 til 1536. Der er således fremstillet familievenlig, letforståelig formidling om klosterets og munkenes historie i børnehøjde.

Munkehaven kræver ingen forudgående tilmelding for individuelle børnefamilier, der blot skal møde op i museumsbutikken. For SFO’er og større grupper af børn bedes man bestille tid på museets telefon: 97723421.

Munkehaven foregår på Dueholm Kloster, Dueholmgade 9 i Nykøbing. Aktiviteten er i gang alle hverdage i perioden fra den 6. juli til og med den 7. august mellem klokken 11 og 15. Det er helt gratis at deltage i aktiviteterne for børn, mens der tages almindelig entré for voksne. En billet giver gratis adgang til museets to andre åbne afdelinger i 2020: Skarregaard og Fossil- og Molermuseet. Her er der naturligvis også gratis adgang for børn.

I HELE PERIODEN, HVOR AKTIVITETEN STÅR PÅ, ER DER HALV PRIS PÅ ENTRÉBILLETTEN TIL MUSEET! DET KOSTER DERFOR KUN 40 KR. AT DELTAGE I MUNKEHAVEN PR. VOKSEN.

Museet tager naturligvis hensyn til de til enhver tid gældende retningslinjer i forhold til Covid-19. Det betyder, at der på grund af reglerne om afstand og forsamling indimellem kan være begrænsninger i forhold til antallet af deltagere i Munkehaven. Der vil selvfølgelig også være rigeligt med håndsprit til de små munkehænder.

Munkehaven på Dueholm Kloster er finansieret af regeringens og Kommunernes Landsforenings pulje til sommeraktiviteter for børn og unge.