Ny udstilling på Fossil- og Molermuseet fra 1. juni 2021

31. maj 2021

SÆRUDSTILLING

Ny udstilling på Fossil- og Molermuseet fra d. 1. juni 2021

I molerlagene på Mors kan man finde træstammer, som voksede i en subtropisk skov i en tid der ligger 55 millioner år tilbage. Hvor skoven lå, ved man ikke, men urskovens spændende flora og fauna kan fossilerne vidne om. Der hvor Mors ligger i dag var der hav, så alle plantedelene er flydt til området på det hav som dækkede området. De velbevarede fugle og insekter, der er fundet i moleret, er sandsynligvis flydt på havet, fra de samme skove træstammerne voksede i. Der er fundet meget sjældne spor fra insektlarver i træ og blade. Disse spor er lavet af barkbiller, borebiller og muligvis af larver fra bladhvepse og sommerfugle.

Der kan være stor forskel på bevaringskvaliteten af træet, og de bedst bevarede er de forkislede stykker. De velbevarede træstykker har åreringe og cellestrukturen er endda perfekt bevaret, hvilket gør at forskerne kan afgøre, om det drejer sig om f. eks. nåletræ eller løvtræ. Dette og meget mere vil uddybes på de nye plancher der er lavet til denne ny-opsætning af Fossil- og Molermuseets permanente afsnit med de fossile planter fra moleret.

Danmarks største  fossil er en 9,5 m lang træstamme fundet i Ejerslev molergrav i december 2017, og dette fantastiske stykke træ vil nu blive udstillet i fuld længde sammen med andre imponerende stammer i en ny kæmpemontre.

I molergraven ved museet er det muligt selv at forsøge sig som fossiljæger og på alle hverdage i højsæsonen er der også mulighed for at komme med en guide på fossiljagt.