Spændende foredrag om salmebøger

19. september 2019

Tirsdag d. 24. september indbydes til et spændende foredrag om salmebøger.

Salmebogen er en helt særlig skat i dansk tradition. Den er i familier blevet fornemt indbundet og udsmykket. I et interessant foredrag tirs. den 24. september på Dueholm Kloster beretter Bettina og Peter Noer om salmebøgernes historie, indhold og betydning.

I foredraget fortæller de blandt andet om, hvordan salmebøger traditionelt har indeholdt meget andet end salmer. Faktisk er det kun omtrent 60 procent af salmebogen, der udgøres af salmer. Årsagen til dette skal findes langt tilbage i tiden. I 1600-tallet konkurrerede bogtrykkerne om at lave så fuldendt en bog som muligt, og de samlede nemt 14 bøger i en bog. Ud over salmer, var der tekster fra Bibelen og bønner, samt Luthers lille katekismus. Denne tradition er fortsat i de senere salmebøger.

Peter Noer, der er sognepræst i Frøslev-Mollerup-Ovtrup-Dragstrup, og hans hustru Bettina har i mange år samlet på salmebøger. Ud over selve foredraget tager de en række af de smukkeste salmebøger med fra deres samling. Som appetitvækker henvises til deres hjemmeside www.salmebog.com. Bøgerne kan beundres i en lille udstilling før og efter foredraget. Man er desuden meget velkommen til at tage sin egen salmebog med og se, om salmebogseksperterne kan give den lidt interessante oplysninger med på vejen.

Det spændende foredrag krydres med anekdoter, og der vil i fællesskab blive sunget nogle vers fra en række kendte salmer.

Foredrag og udstilling finder sted i bestyrerboligen på Dueholm Kloster tirs. den 24. september fra klokken 19.00 til 21.30. Det er ganske gratis at deltage, og museet byder på en kop kaffe undervejs.