Skarregaard

Udstillinger

Ren idyl på landet Årets gang i landbruget

Hvem har boet så smukt et sted? Hvordan høstede man før mejetærskeren kom til? Og hvad er en stud egentlig for et dyr?

Alle disse spørgsmål og flere til kan man få svar på i Skarregaards nye udstilling, som er placeret rundt på den smukke gamle studegård.

Morten Korch-idyl i stuehuset

Familien Overgaard ejede Skarregaard i fire generationer, og sidste generationsskifte fandt sted i 1950'erne, hvor Jørgen Overgaard overlod gården til sønnen Carl og hans to søstre. Derfor står stuehuset indrettet som familien boede i 1950'erne med tydelig præg af, at på en slægtsgård arver man møblerne. Stuehusets umiddelbare charme og hygge giver gæsterne mulighed for selv at sanse og fornemme stemningen fra en svunden tid, hvor maden blev lavet på brændekomfur og aftnerne brugt på håndarbejde, mens man lyttede til radioen. Stuehuset giver ligeledes mulighed for, at høre historien om familien Overgaard og gårdens historie fra oldtiden til i dag.

Hestevrinsk og duft af hø

I Skarregaards imponerende staldbygninger bringer dufte, lyde og levende billeder gæsten tilbage til tidligere tiders landbrug. I den smukke gamle hestestald fornemmer man straks, hvordan bredbagede jyske heste har fyldt spiltovene. Hestenes gumlen høres stadig og blander sig med duften af hø. I hestestalden kan man også se filmen om arbejdshesten, inden man bevæger sig videre til tekster om flere af gårdens dyr.

Årets gang i landbruget

Den prægtige lade fra starten af 1900-tallet er et slaraffenland for store og små drenge med hang til landbrugsmaskiner. Her er alt, hvad man behøver for at drive et landbrug anno ca. 1950 og samtidig også redskaber med lidt flere år på bagen, så det er muligt at se en udvikling. Årets gang i marken forklares på plancher, så alle har muligheder for at lære de sjove maskiner at kende. Dele af året er laden også beboet af Skarregaards smådyr, så den autentiske duft af gæs og ænder, spiller sammen med svaleungernes skrig i rederne under loftet.

Landbruget på Mors og køernes brølen

Studene har altid været Skarregaards hovedindtægtskilde, og derfor var hele den ene staldlænge også afsat til køer og stude. I dag kan man i den ene del af studestalden se filmen om landbruget på Mors gennem 250 år, ligesom man også kan blive klogere på svineavlen, dyrskuerne og de lokale mejerier. Den anden del af stalden er helliget kvæg og stude, og man mærker næsten svirpet af køernes haler når man går gennem stalden for at læse om kvægavl på Mors eller se filmen om de vestjyske stude. Har man ambitioner om at blive malkepige eller dreng, er der også mulighed for at afprøve evnerne på gårdens to meget rolige køer.

Børn på Skarregaard

I 1950'erne boede der ingen børn på Skarregaard. Det forhindrer dog ikke børn i at kunne få en skøn oplevelse og fornemmelse af, hvordan livet på landet formede sig i deres bedsteforældres tid. På gårdspladsen skal dynen bankes med tæppebankeren, og tøjet vaskes med vaskebræt. I det lille rum ved hestestalden kan man karte fårenes uld og spinde det på en håndten, inden man måske sætter sig i sædet på gårdens Volvo. Inden turen går mod naturlegepladsen er der mulighed for at forsøge sig med malkningens svære kunst. Foruden den sjove og udfordrende naturlegeplads har gården også flere dyr, som elsker mælkebøtter. Oplev f. eks gederne, hønsene og ænderne - alle i deres rette element - i trygge, autentiske og naturlige rammer på et gammelt, velholdt landbrug fra 1950'erne. Landbrug som vores bedsteforældre drev det!

Skarregaard for flere generationer med madkurv

Området ved Skarregaard er noget af det smukkeste på Mors. Den fantastiske natur gør det ideelt som udflugtsmål for alle generationer. Alle kan nyde godt af både museumsbesøget og de skønne omgivelser, som er fantastiske til madkurv og gåture på vores skønne naturstier. Naturstisystemet forbinder Skarregaard med Fossil- og molermuseet, og på vejen kan man opleve den fantastiske gamle tørrelade og molerfabrikken. Tørreladen er restaureret i 2015 og indeholder en helt ny udstilling om molereventyret på Nordmors

                                

Landbrugsmuseet Skarregaard

Feggesundvej 53

7900 Nykøbing Mors

Tlf.: 97723421

Find Skarregaard på kort her