Skoletjeneste

Formidling til børn på Museum Mors

Museet som en del af undervisningen

Fra 2014 -16 var Museum Mors en del af det store landsdækkende projekt “Museet i den åbne Skole”. Gennem projektet blev vi opmærksomme på betydningen af udviklende ligeværdige samarbejder mellem skole og museum. Tankegange fra projektet er implementeret og er nu en del af museets formidlingsstrategi.

På Museum Mors har vi udviklet flere undervisningsforløb i samarbejde med elever og lærere på Mors. Museet er opmærksom på “børnenes 100 sprog”. Derfor inddrager vi blandt andet æstetiske læreprocesser både i formidlingen og i udviklingsprocesserne. 

 

Åben skole tilbud:

Aksel fra Jante

Aksel Sandemose blev født i Nykøbing Mors i 1899. Han skrev romanen “En flygtning krydser sit spor”, som tager afsæt i barnets vej til voksenlivet. Ved hjælp af arbejdsmaterialet “Han skriver kun med ord”, som er udviklet i samarbejde med børn fra Mors, tager vi på en filosofisk rejse i Aksels fodspor.

Hvem var Aksel Sandemose? Hvordan var det at være barn omkring 1900? Hvad er det største i verden?

Arbejdsmaterialet åbner for drengen Aksels univers. I kan både arbejde med det vedhæftede materiale, booke museets skoletjenestelokale for en dag og få en guidet tur i Aksels fodspor. 

Varighed: Samlet ca. 10 timer. Se timeforbrug i det vedhæftede arbejdsmateriale. 
Arbejdsmateriale: I kan downloade filerne her: Arbejdshæfte - Lærervejledning

Det kan også downloades fra skoletjenesten.dk

Klassetrin: 0., 1., 2., 3.

Fag: Billedkunst, dansk, historie, elevernes alsidige udvikling

Pris: Gratis
Kontakt: mette.jensen@museummors.dk

 

Oehlenschlaegers Brille, fakta og fiktion

Hvad vil der ske, hvis vi tager Oehlenschlaegers brille på og går på opdagelse på museet? Læringsforløbet tager afsæt i barnet og dets evne til at undres og skabe fortællinger.

I 1802 skrev Adam Oehlenschlaeger digtet “Guldhornene”. Digtet indeholder både fakta og fiktion. Hvis vi forstiller os, at vi ser på museet gennem digterens brille, hvilken fortælling vil vi få øje på? Eleverne vækker tingenes fiktionsfortællinger, og de dokumenteres gennem elevernes bedste sproglige udtryk, for eksempel via tegning, film, skulptur eller lyd. Til sidst kobler vi børnenes fiktionshistorier med fakta fra museet. Forløbet foregår på museet og på skolen.

Varighed: 4 x 60 min.
Klassetrin: 0., 1., 2., 3.
Fag: Billedkunst, dansk, historie, elevernes alsidige udvikling

Pris: 1000 kr.
Kontakt: mette.jensen@museummors.dk

 

Hvor er far? - Krigen set med barnets øjne.

En dag er Ingas far pludselig borte. Hvor er han, og hvornår kommer han igen? Gennem små glimt fra Ingas historie får vi indblik i en lille 6 årig piges oplevelser under besættelsen.

Vi starter med at filosofere over spørgsmålene. Hvad gør børnene, når der er krig, hvorfor er der krig og hvad er krig? Derefter høre vi Ingas fortælling fra besættelsestiden. Som illustration til det tankestof og den nye viden, som børnene har arbejdet med, laver vi kikkasser med små scener fra Ingas fortælling. Kikkasserne udstilles på skolen eller museet.

Varighed: ca. 3 x 60 min.
Klassetrin: 0., 1., 2., 3.
Fag: Billedkunst, dansk, historie, elevernes alsidige udvikling

Pris: 500 kr.
Kontakt: mette.jensen@museummors.dk

 

N.A. Christensens Jernstøberi

I 1853 blev Morsø Jernstøberi grundlagt i et lille hus i Nykøbing. 140 år senere, i 1993, sluttede produktionen af støbegods på Mors. Gennem alle årene, satte fabrikken sine tydelige spor. Historien starter med at N. A. Christensen kom til byen. Hvad kender I til støbejern? Er der nogen i din familie, som har arbejdet på et jernstøberi? Vi går en tur rundt i den gamle fabrik, støber i støbesand og er innovative opfindere i Løvens Hule.

Før besøget har I læst tegneserien om N. A. Christensen. Den kan I downloade her på siden. I har også tænkt over spørgsmålene: Har I noget derhjemme, som er lavet af støbejern? Hvad bliver det brugt til? Kender I nogen, som har arbejdet på et jernstøberi? 

Når I har talt sammen og læst tegneserien er I klædt på til besøget på Dansk Støberimuseum. Her ser I de gamle støberibygninger, og hører om hvordan råjern bliver til støbejern. I skal også se en film om støbejern og selv prøve at støbe.

Støbejern er et kreativt materiale. Det er brugt til alt fra gryder til husfacader. Det kan støbes i næsten alle former. Kan I få øje på hvor vi kan bruge støbejern i dag? Hvis I selv skal vælge et materiale at arbejde med, hvad vil I så designe? Og hvordan vil I præsentere jeres design, når I besøger Løvens Hule?

Varighed: 2 timer
Klassetrin: 4. klasse

Pris: 500 kr.
Max deltagere: En klasse
Kontakt: mette.jensen@museummors.dk

 

Vi udvikler hele tiden nye tilbud. Er du ved at planlægge en tur til Mors eller arbejder du med særlige emner, så send en mail - måske kan vi hjælpe.