SÆRUDSTILLINGER

Aktuelle og kommende særudstillinger

På alle museets tre afdelinger præsenteres jævnligt nye særudstillinger. Museets særudstillinger tager alle udgangspunkt i den lokale historie eller geologi, men forsøger samtidig at trække tråde til den overordnede danmarks- og naturhistorie.

Du kan læse mere om vores aktuelle og kommende særudstillinger herunder.

 

 

 

 

Baron Trip-Trap - Historien om Johan Knudsen fra Blidstrup

Få morsingboer har oplevet en så fascinerende og omskiftelig tilværelse som den tidligere godsejer fra Blidstrup, Johan Knudsen. Gennem sit liv nåede han at være både avisredaktør, teaterdirektør, politisk leder, kulturradikal, konservativ og i sidste ende glødende nazist. 


Johan Knudsens liv fra 1865 til 1942 foldes ud i denne særudstilling, der baserer sig på artikler, erindringer og et righoldigt og hidtil uset brevmateriale. 


I udstillingen følger man Johan Knudsen, fra han bliver født på den store gård Moutrup på Sydmors i 1865, hen over årene som radikal avisredaktør og teaterdirektør på Dagmarteatret i København og videre til tiden som godsejer på Bangsbo ved Frederikshavn, hvor tidens hotteste forfattere og kunstnere havde deres andet hjem.
Udstillingen beretter om Johan Knudsen, da han kommer tilbage til Mors og overtager sin stedfars herregård, Blidstrup. Man får fortællingen om hans tid som folketingsmedlem for Højre og siden politisk leder for Det Konservative Folkeparti. 


I udstillingen fortælles om den skæbnesvangre dag i 1923, da længerne på Blidstrup brændte, og hvordan Johan Knudsen sammen med hustruen Olga i de følgende år levede en omskiftelig tilværelse som omrejsende, velhavende vagabonder i Europa og undervejs ledte til en fascination af to af tidens værste diktatorer, Adolf Hitler og Mussolini. En fascination, der kulminerede med Johan Knudsens indmeldelse i det danske nazistparti i 1941. 

Udstillingen kan ses på Dueholm Kloster frem til den 20. december 2025.

Ophav - tilhørsforhold og identitet på Mors

Udstillingen ”Ophav” giver et unikt og smukt indblik i tilhørsforhold og identitet på Mors og blandt morsingboerne i fortid og nutid. Den er blevet til i et samarbejde mellem en professionel fotograf, en kulturhistoriker og museet.

De to førstnævnte har rejst øen tynd på cykel og interviewet og fotograferet morsingboen anno 2024, mens museet sætter vore dages morsingboer ind i en historisk kontekst med både gamle fotos og genstande.

Udstillingen er skabt med støtte fra Augustinusfonden og Aage og Louis Hansens Fond. 

Udstillingen kan ses på Dueholm Kloster fra slutningen af maj og frem til den 20. december 2025.

Constantin - manden bag egernovnen.

En af de ting, som rigtig mange mennesker forbinder med Morsø Jernstøberi , er det lille, fine egern, der gennem tiden har prydet en stor del af fabrikkens brændeovne.

Egernet dukkede første gang op på den serie af brændeovne, som den landskendte virksomhed første gang sendte på markedet i 1933, og den dag i dag finder man stadig den lille gnaver på flere af virksomhedens produkter.

Manden bag den ikoniske ”egernovn” og en perlerække af Morsø Jernstøberis øvrige produkter hed Constantin Sørensen. Han var ikke blot designer af eviggyldige støbejernsprodukter. Han var også en mand, hvis liv og virke på en lang række andre områder satte sig spor i den by, hvor han tilbragte størstedelen af sit liv.

I udstillingen fortælles om Constantin Sørensens liv og en række af hans produkter præsenteres.

Udstillingen åbner i juni 2025 og kan ses på Støberimuseet til og med uge 40 i 2026.

Fossilerne fortæller - en havbund fuld af insekter

Årets nye særudstilling på Fossil- og Molermuseet vil stå i insekternes tegn. 

På Fossil- og Molermuseet kan man således fra april se udstillingen ”Fossilerne fortæller” om de mange fossile insekter, der særligt er fundet i moleret i og omkring Mors. Udstillingen er en vandreudstilling, som museet har skabt i samarbejde med blandt andet Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Blandt de mange fine fund er den ørentvist fra moleret på Mors, der i efteråret 2024 vakte kæmpe opsigt i både Danmark og udlandet.

Kan ses på Fossil- og Molermuseet fra april - 30. november 2025

vandmaerke vandmaerke