SÆRUDSTILLINGER

Aktuelle og kommende særudstillinger

På alle museets afdelinger præsenteres jævnligt nye særudstillinger. Museets særudstillinger tager alle udgangspunkt i den lokale historie eller geologi, men forsøger samtidig at trække tråde til den overordnede danmarks- og naturhistorie.

Du kan læse mere om vores aktuelle og kommende særudstillinger herunder.

 

 

 

 

Dengang de drog afsted - Morsingboerne og krigen i 1848.

I 2023 var det 175 år siden, at der stod 1848 i kalenderen. Museum Mors benyttede 175-års jubilæet til at byde indenfor i en særudstilling om krigsårene 1848–50, nogle meget begivenhedsrige og skelsættende år i danmarkshistorien. Begivenhedsrige år, som skulle påvirke og ændre det danske samfund, på både godt og ondt. Samfundsændringer og begivenheder som skulle involvere og påvirke mange danskere, det være sig på både nationalt og lokalt plan, herunder også dem på øen Mors.   

Kan ses på Dueholm Kloster hele 2024.

Baron Trip-Trap - Historien om Johan Knudsen fra Blidstrup

Få morsingboer har oplevet et så fascinerende og omskifteligt liv som den tidligere godsejer fra Blidstrup, Johan Knudsen. Fortællingen om den interessante mand, der gennem sit liv nåede at være både avisredaktør, teaterdirektør, partiformand, kulturradikal, konservativ og nazist, foldes ud i en ny særudstilling på Dueholm Kloster. Udstillingen afløser i 2024 historien om en ligeledes fascinerende morsingbo, M.C. Holm.

I den nye udstilling, der baserer sig på både avisartikler og et righoldigt og hidtil uset brevmateriale, rulles hele Johan Knudsens livsfortælling ud. Fra han blev født på den store gård Moutrup på Sydmors i 1882, hen over årene som radikal avisredaktør og teaterdirektør på Dagmarteatret i hovedstaden og videre til tiden som godsejer på Bangsbo ved Frederikshavn, hvor tidens hotteste forfattere og kunstnere havde deres andet hjem.

Vi følger Knudsen, da han kommer tilbage til Mors og overtager sin stedfars herregård, Blidstrup, og vi hører om hans tid som folketingsmedlem og siden formand for Det Konservative Folkeparti. I udstillingen fortælles om den skæbnesvangre nat i 1923, da længerne på Blidstrup brændte, og hvordan det Johan Knudsen sammen med hustruen Olga i de følgende år levede en omskiftelig tilværelse, der blandt andet bød på adskillige år på hoteller rundt om i Europa og undervejs ledte til en fascination af to af tidens værste diktatorer, Adolf Hitler og Mussolini. En fascination, der kulminerede med Johan Knudsens indmeldelse i det danske nazistparti i 1941. Knudsen døde året efter. Han er i dag begravet på kirkegården ved Blidstrup.

Udstillingen kan ses på Dueholm Kloster fra maj 2024.

Industriens billeder - en fotoudstilling med billeder og fortællinger fra øens mange industrier.

Historien om industrien på Mors rummer meget mere end Morsø Jernstøberi. I denne fotoudstilling kan man få en fornemmelse af de mange andre fabrikker og virksomheder, der har præget øen. og gennem tiden har skabt masser af arbejdspladser.

Gennem fotos og små beskrivelser af mere end 50 små og store fabrikker giver udstillingen et omfangsrigt billede af det varierede industriliv, der har været på Mors siden midten af 1800-tallet.

Kan ses på Støberimuseet til og med uge 40.

Molerets fantastiske fisk - Unesco Verdensarv?

Årets nye særudstilling på Fossil- og Molermuseet vil stå i fiskenes tegn. Baggrunden for de fossile fisk som årets tema er fordi der er begrundet håb om, at molerklinterne, Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur, vil blive optaget på UNESCO Verdensarvsliste i nær fremtid. 

Udstillingen vil give indsigt i hvorfor forskere, for år tilbage, valgte, at OUV i UNESCO-ansøgningen skulle være fiskene fra molerlagene. OUV er forkortelse for Outstanding Universal Value, som på dansk betyder ”enestående universel værdi”.

I udstillingen vil der også være fine udenlandske fiskefossiler fra tidsperioderne Devon, Trias, Kridt, Eocæn, samt Holocæn, hvor de ældste fisk er 391 millioner år, og de yngste ”kun” er ca. 10.000 år gamle. Disse udenlandske fossiler er med i udstillingen for, at gæster ved selvsyn kan sammenligne bevaringskvaliteten med vores egne fantastiske fiskefossiler. Fiskene fra moleret kommer fra både Mors og Fur, og der er bl.a. tre videnskabeligt ny-beskrevne arter. Disse blev i forbindelse med et Ph.d.-projekt udlånt fra Fossil- og Molermuseet, men er nu vendt retur til Mors. 

Kan ses på Fossil- og Molermuseet fra den 25. marts - 30. november 2024

vandmaerke vandmaerke