Foto 1. Museum Mors. Ørentvist Apachyus Madseni 2Cm

Sensationelt fund af fossil ørentvist

31. oktober - 2024

Fire danske forskere fra Naturhistorisk Museum Århus, Museum Mors og Museum Salling med Thomas Simonsen som førsteforfatter, har netop beskrevet verdens første og hidtil eneste kendte, fossile eksemplar af den lille ørentvistfamilie Apachyidae.


Fire danske forskere fra Naturhistorisk Museum Århus, Museum Mors og Museum Salling med Thomas Simonsen som førsteforfatter, har netop beskrevet verdens første og hidtil eneste kendte, fossile eksemplar af den lille ørentvistfamilie Apachyidae. 

Nulevende arter af denne gruppe ørentviste er i dag begrænset til det centrale og sydlige Afrika, Indien, Sydøstasien og Australien. De kendetegnes af at være relativt store, flade og ofte farvestrålende. 

En af medforfatterne, museumsinspektør og palæontolog Jan Audun Rasmussen, Museum Mors, fortæller, at den uhyre sjældne, fossile ørentvist blev fundet af Henrik Madsen fra Museum Mors for nogle år siden i de ca. 55 millioner år gamle moleraflejringer på Limfjordsøen Mors. Han kunne med det samme se, at ørentvisten ikke lignede de andre der var fundet i moleret, og at der derfor måtte være tale om en helt ny art, ingen havde set før. At det så tilmed skulle vise sig at være det eneste kendte fossil i hele verden, af den nulevende ørentvistfamilie, er lidt af en sensation.

Moleret i det vestlige Limfjordsområde er en gammel havbund, dannet på et tidspunkt, hvor hele Danmark var dækket af et forhistorisk hav. Idet de nulevende ørentviste af denne familie bl.a. lever under barken på træer, formoder forskerne, at ørentvisten er blevet transporteret ud i havet siddende under barken på en træstamme, der sandsynligvis er kommet drivende fra Sverige eller Norge for 55 millioner år siden.

Forskerne finder det ikke overraskende, at en forfader til arter i den nulevende, subtropiske og tropiske ørentvistfamilie, er fundet så langt væk som i Danmark: ”For 55 millioner år siden var der subtropiske forhold i havet over det nuværende Danmark, hvilket også afspejles i de fossile fisk, fugle, insekter og planter, som er fundet i de urgamle havbundsaflejringer på Mors og Fur” fortæller Jan Audun Rasmussen, der sammen med sine kolleger glæder sig meget til at formidle den spændende historie på museerne. Han understreger i denne sammenhæng, at prøveindsamling, præparation, forskning og formidling alle er helt nødvendige og uadskillelige elementer, når museerne søger at løse og formidle mysterier fra Jordens fjerne fortid.

Den næsten 2 cm lange ørentvist med det nye, videnskabelige navn Apachyus madseni er beskrevet i den seneste udgave af det internationale, videnskabelige tidsskrift Palaeoentomology, og er opkaldt efter fossilets finder. 

Studiet er støttet af Kulturministeriet, 15. Juni Fonden og Augustinus Fonden.

Læs artikel her: https://mapress.com/pe/article/view/palaeoentomology.7.5.7

 

vandmaerke vandmaerke